Jesteś na stronie: Codziennik Muzealny - Mazurek kruchy z gotowanych żółtków

Codziennik Muzealny - Mazurek kruchy z gotowanych żółtków

Codziennik Muzealny - Mazurek kruchy z gotowanych żółtków

Sobota
04
Kwiecień
2020

Szanowna Panna Jadwiga Bortkiewicz

Mazurek kruchy z gotowanych żółtków

Dwadzieścia gotowanych żółtków utarć na masę
wlać sklarowanego i ostudzonego masła kwaterkę, dolewając po trochu,
włożyć szklankę cukru drobno usiekanej cytrynowej skórki.
Potem wsypać mąki dobrej pół kwarty i wycierać w makutrze do pulchności,
wyłożyć blachę papierem nasmarowanej masłem, rozciągnąć na niej cienko,
mazurek włożyć do pieca tak gorącego jak po razowym chlebie,
a wyjąwszy ubrać według upodobania.

Ze zbiorów Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu, Archiwum Kresowe Bortkiewiczów, nr inw. C/III/7209

Codziennik Muzealny - Mazurek kruchy z gotowanych żółtków
Codziennik Muzealny - Mazurek kruchy z gotowanych żółtków