W komentarzach pod podanym przez nas przepisem na „mazurek kruchy z gotowanych żółtków” pisali państwo, że jest trudny w przygotowaniu. Postanowiliśmy więc zaproponować inny dziewiętnastowieczny przepis na ciasto. Wybór padł na mazurek ormiański z serem, pochodzący z książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1829-1901) pt. „Babki, placki i mazurki: praktyczne przepisy pieczenia chleba, bułek, placków, mazurków, tortów, ciastek, pierników itp.”. To pyszne ciasto jest o wiele łatwiejsze w przygotowaniu, co sami sprawdziliśmy. Życzymy smacznego.
Mazurek ormiański z serem
Pół funta masła świeżego, niesłonego utrzeć dobrze,
wbić do tego po jednemu ośm żółtek, trąc ciągle, pół funta cukru przesianego
i pół funta sera suchego, niesłonego, tartego na tarce i przesianego przez rzadkie sito;
białka od jaj ubić na pianę, szybko dobrze wymieszać z masą serową
i na bardzo cienkie kruche ciasto, upieczone na blado, grubo posmarować,
posypać cukrem z wanilią i zaraz do gorącego pieca na pół godziny najmniej wstawić. (piec w temperaturze 170ºC)
Składniki:
- masło – ok. 230 g
- jaj – 8 sztuk
- cukier – ok. 230 g
- ser biały – ok. 230 g
Kruche ciasto
- mąka – ok. 450 g
- masło – ok. 230 g
- cukier – ok. 110 g
- żółtko – 1 szt.
Wszystko ugnieść, rozwałkować, palcami rozciągnąć na blasze, podsypać mąką i upiec
w gorącym piekarniku (180ºC na 20 min)
*Funt - 453,59237 grama
Uwagi do ciasta kruchego, używanego na mazurki
Wszelkie kruche ciasto, pod mazurki używane, jest daleko smaczniejsze, jeżeli do zwykłej proporcji masła, cukru, żółtek, araku, dołożyć na funt mąki 4 żółtka gotowane, utarte na tarce i wgnieść je razem w ciasto.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa