Jesteś na stronie: LEKCJE MUZEALNE I WARSZTATY Z DZIEDZINY ETNOGRAFICZNEJ

LEKCJE MUZEALNE I WARSZTATY Z DZIEDZINY ETNOGRAFICZNEJ

LEKCJE MUZEALNE I WARSZTATY Z DZIEDZINY ETNOGRAFICZNEJ

**1. Lekcja muzealna i warsztaty „Tradycyjna obróbka włókna lnianego”

Zapoznanie z teorią uprawy lnu, omówienie faz przerobu lnu na podstawie wystawy stałej „Obróbka włókna” (międlenie, trzepanie, czesanie, przędzenie, snucie osnowy, tkanie), prezentacja lnianych tkanin. Zwiedzanie wystawy „Obróbka włókna”, demonstracja narzędzi i fotografii z każdego etapu obróbki lnu z możliwością samodzielnej pracy na nich, obejrzenie i porównanie różnych rodzajów tkanin lnianych z naciskiem na rodzaje splotów, praca na warsztacie tkackim.

Czas trwania i miejsce: 60 minut, zajęcia odbywają się w przestrzeni wystawy stałej w spichlerzu z Rudy Mazowieckiej w okresie od wiosny do jesieni.

Grupa docelowa: młodzież szkolna, dorośli

Wielkość grup: do 10-12 osób

2. Pokaz pracy kowala w zabytkowej kuźni

Obecność kowala we wsi była niezbędną, choćby z tej prostej przyczyny, że to właśnie kowal podkuwał konie. Fakt, że z usług kowalskich korzystali nie tylko miejscowi, ale także przejezdni, sprzyjał wymianie wiadomości i czynił z kuźni ośrodek męskich pogawędek, z kowala zaś – najlepiej poinformowanego człowieka w okolicy. Oprócz wytwarzania podków i kucia koni kowal trudnił się wyrobem wielu innych przedmiotów codziennego użytku, narzędzi gospodarskich i pojazdów; zawiasów, zamków i kłódek, misternie formowanych krzyży cmentarnych i przydrożnych.

Czas trwania i miejsce: 40 minut, zajęcia odbywają się w kuźni, w okresie od wiosny do jesieni

Grupa docelowa: dzieci, młodzież szkolna, dorośli

Wielkość grup: do 20 osób

3. Pokaz wędzenia kiełbasy w zabytkowej wędzarni dworskiej z XIX w. z degustacją

Pokaz wędzenia odbywa się w XIX wiecznej wędzarni dworskiej przy dworze ziemiańskim na terenie skansenu. Kiełbaski do degustacji wyrabiane są na specjalne zamówienie w lokalnych podlaskich zakładach mięsnych, a wędzone są tradycyjnymi metodami. Tajniki i tradycję wędzenia wędlin uczestnicy poznają podczas trwania pokazu.

Czas trwania i miejsce: 60 minut, pokaz odbywać się może w okresie od wiosny do jesieni

Grupa docelowa: dzieci, młodzież szkolna, dorośli

Wielkość grup: do 40 osób